Vergroenen is goed voor de economie 23-3-3021

Na al het verkiezingsgeweld hoop ik dat Rutte en andere lijsttrekkers wat tijd vinden voor rust en reflectie. Tijd om na te denken over wat er nu echt nodig is om de economie weer op het goede spoor te krijgen.
Rutte heeft al aangegeven dat er een nationaal herstelplan moet komen. Het liefst een plan waar zoveel mogelijk partijen achter kunnen staan. Ik weet niet of het de bedoeling is dat gewone mensen zoals ik ook plannen inleveren, maar nooit geschoten is altijd mis, dacht ik zo.
We weten dat onze minister president op momenten dat hij zich even verveelt graag boeken leest. Het liefst over componisten, maar handel boeit hem ook. Daarom als eerste een leestip: Hoe handel ik eerlijk, van Paul Schenderling. Geen boek met kant en klare oplossingen, maar een boek dat je kan helpen om de economische koers te bepalen. Bijvoorbeeld door het te bespreken in een groep. Misschien kan Rutte er een aantal aanschaffen en ze verdelen onder de onderhandelaars.
Nederland is een echt handelsland, en daar liggen dus kansen. De vrije interne Europese markt is goed voor 80% van de export en zorgt voor ongeveer 35 miljoen banen. De Europese Unie wil het eerste klimaat-neutrale continent in 2050 zijn en om dat te bereiken zullen ook de industrieën groener moeten worden. De Europese Commissie heeft daarom vorig jaar een Industriële Strategie
opgesteld. Een mooie kans voor Nederland om hier als handelsland het voortouw in te nemen. Immers, een echte ondernemer is de concurrentie toch altijd een stapje voor?
Gelukkig zijn er slimme mensen van de Universiteit in Brussel
die al onderzocht hebben wat er nodig is om de industrieën te vergroenen. Het blijkt dat grote bedrijven alleen kunnen veranderen als zaken zoals innovatie, infrastructuur en het vinden van nieuwe markten tegelijkertijd en vanaf de basis aangepakt worden. Alles houdt tenslotte verband met elkaar: de grondstoffen die je gebruikt, de productiewijze en de distributie. De community ‘Genoeg om te leven’
laat dit al in de praktijk zien.
Critici zullen zeggen dat het belangrijk is dat er een gelijk speelveld blijft, dus dat Nederland niet te snel moet willen. Ik denk juist dat hier een grote kans ligt voor Nederland. Een gelijk speelveld betekent dat bedrijven te maken hebben met dezelfde groene regels en voorwaarden, zodat er sprake is van eerlijke concurrentie.
Als Nederland slim is dan loopt ze dus voorop in het vaststellen van deze regels. Dan is Nederland het eerste klimaat-neutrale land in Europa en heeft ze echt concurrentievoordeel. Hopelijk pakken Rutte en collega’s deze kans. Ik ben natuurlijk van harte bereid er nog eens met ze over door te praten.
Anja is vaste columnist voor Het Goede Leven. Dit artikel is op 23 maart 2021 gepubliceerd in het Friesch Dagblad, en op 28 maart 2021 gepubliceerd op: https://www.hetgoedeleven.nl/artikelen/vergroenen-is-goed-voor-de-economie