Bidden voor het klimaat 27-2-2021

Bij de meeste klimaatprotesten komen met name jongeren opdagen: zeventig procent van de jongeren ziet klimaatverandering als wereldwijde noodsituatie. Bij volwassenen lijkt de urgentie vooral door te dringen in landen waar de gevolgen van klimaatverandering al aan den lijve ervaren worden. In Nederland is het weliswaar campagnetijd, maar gaat het amper over klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit.

Ik vind het vreemd dat een reële dreiging zo weinig aandacht krijgt. Want één ding is duidelijk: als er door klimaatverandering maar genoeg soorten planten en dieren uitsterven, sterft uiteindelijk ook de mens uit. Tenzij dat daarvoor al is gebeurd door nieuwe pandemieën.

Het kan zijn dat iedereen dat prima vindt, maar ik vermoed dat de meesten er niet bij stilstaan. Toch is dit het moment dat wel te doen.  

Miljoenen soorten worden met uitsterven bedreigd. Niet voor het eerst in de geschiedenis, maar wel voor het eerst door toedoen van de mens. Daarom vindt in mei een belangrijke Biodiversiteitsconferentie van de Verenigde Naties plaats in China. De bedoeling is dat hier ambitieuze afspraken worden gemaakt die ervoor moeten zorgen dat de biodiversiteit niet langer afneemt.

Het Europees Parlement heeft alvast een analyse gemaakt van mogelijke oplossingen. Een belangrijke oplossing is het behoud van voldoende, robuuste natuurgebieden waar verschillende dier- en plantensoorten kunnen overleven. Dit helpt tegen klimaatverandering en het kan nieuwe pandemieën voorkomen.

Uitspraken over robuuste natuur zorgen al snel tot discussie, zeker in Nederland. Op de schaarse grond die er is moet tenslotte ook land- en huizenbouw plaatsvinden. Misschien is dat de reden dat het onderwerp angstvallig vermeden wordt in de campagne. Eenvoudige oplossingen die iedereen pruimt, zijn er niet. Dat hoeft ook niet, want niet alles hoeft overal.

Als elk Europees land doet wat binnen haar mogelijkheden ligt, kan er veel meer dan nu gebeurt. Zo kan Nederland inzetten op meer groen in en rond de stad, en op vergroening van de landbouw. Uitbreiding van echt grote natuurgebieden kan plaatsvinden op minder dichtbevolkte plekken in Europa.

Dat vereist wel actie. Niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld. En niet volgend jaar, maar nu. Daarom wordt op 14 maart het klimaatalarm geslagen. Vanwege het coronavirus vinden de acties plaats op verschillende locaties. Meedoen kan ook vanuit huis, bijvoorbeeld door mee te bidden met de christelijke gebedsbijeenkomst van Groene Kerken. Wat is er krachtiger dan gezamenlijk te bidden voor mensen wereldwijd die nu al last hebben van klimaatverandering, voor bedreigde diersoorten, de schepping die lijdt en politici die moeilijke besluiten moeten nemen?

Ik hoop dat op 14 maart massaal ingelogd wordt op de digitale gebedsbijeenkomst. Niet alleen door jongeren, maar door iedereen die beseft dat het anders moet. Als daarna overal de kerkklokken luiden, kan het niemand ontgaan dat er sprake is van een klimaatcrisis. Hopelijk wordt 2021 het jaar waarin iedereen in actie komt tégen klimaatverandering en vóór behoud van biodiversiteit.  

Anja Haga


Anja is vaste columnist voor Het Goede Leven. Dit artikel is gepubliceerd op 27 februari 2021: 
De EU zwijgt al tien jaar over de bescherming van godsdienst. Dat moet veranderen
9 augustus 2023
De EU belooft al 10 jaar godsdienst te beschermen, maar brengt hier niets over naar buiten. Als nieuw Europarlementariër wil ik me inzetten om dáár iets aan te doen. En ik wil dat de speciaal gezant die de godsdienst moet bevorderen een belangrijkere status krijgt.