Nederland doet er niet verstandig aan uit de muntunie te stappen
24-6-2022

In mijn ogen doet de ChristenUnie er niet verstandig aan de optie open te laten om uit de muntunie te stappen. Dat wekt immers de suggestie dat Nederland eventueel zonder de EU zou kunnen. Volgens mij profiteert Nederland echter als geen ander van de Europese markt en dat niet alleen in tijden van voorspoed, maar juist ook in crisistijd. Zowel de coronacrisis als de oorlog in Oekraïne hebben duidelijk gemaakt dat de lidstaten, Nederland incluis, een sterkere positie hebben in EU verband.
De discussie over wel of niet uit de muntunie stappen stapt nog uit de tijd van de eurocrisis in 2009, toen Griekenland niet meer zelfstandig haar schulden kon aflossen en Kabinet Rutte I in 2012 leningen aan Griekenland goedkeurde. In de jaren daarna zijn er, terecht, extra afspraken gemaakt in het Stabiliteits- en groeipact (SGP), zoals strengere regels voor overheidsbegrotingen en toezicht op banken, om de Europese Monetaire Unie (EMU) te versterken.
Toch zijn de staatsschulden in veel EMU-landen inmiddels hoger opgelopen dan de zestig procent zoals afgesproken in het SGP. Dit doordat tijdens de coronapandemie de regels zijn opgeschort zodat grootscheepse overheidssteun mogelijk was. Ook de Nederlandse staatsschuld is opgelopen en de enige reden waarom die nog onder de zestig procent is gebleven, is dat Nederland als geen ander profiteert van de Europese interne markt. Zou Nederland uit de muntunie stappen, dan heeft dit direct negatieve gevolgen voor de economie en de staatsschuld. Zeker met een stijgende rente zou dit ervoor zorgen dat de Nederlanders veel minder overhouden in de portemonnee.
Momenteel wordt nagedacht over aanpassing van het SGP met het oog op de uitdagingen waar Europa voor staat op het gebied van klimaat, digitalisering en veiligheid. Het zal een hele toer worden om hier consensus over te krijgen. Voor Nederland betekent dit, dat we er verstandig aan doen om een andere toon aan te slaan dan Rutte en Hoekstra als leiders van de 'zuinige vier' ten tijden van de coronapandemie, want dat leidde slechts tot irritatie.
De ChristenUnie zou erop moeten aandringen dat Nederland als lid van de EMU inzet op realisme, maatwerk en diplomatie. Goed Europees begrotingsbeleid is de drijvende kracht achter een sterke economie, waar niet alleen zuidelijke landen, maar juist ook Nederland de vruchten van plukt.