Plasticvrije vastentijd 27-01-2021

Hooguit één afvalzak per maand, in plaats van vier. Sinds wij zoveel mogelijk plasticvrij leven hebben mijn man en ik nog maar heel weinig afval. Vrijwel alles zit in plastic verpakt, dus het lijkt misschien een onmogelijke opgave om (wegwerp)plasticvrij te leven. Maar het is gemakkelijker dan veel mensen denken.
Plasticvrij leven scheelt niet alleen afval, het heeft nog veel meer voordelen. Ik kan iedereen aanraden om het te proberen. Bijvoorbeeld komende maand tijdens de vastentijd, want dan organiseren Climate Stewards en A Rocha Nederland Plastic Free February.
Plasticvrij leven zorgt voor een gezonder leven en het voorkomt coronakilo’s. Veel basisvoedingsmiddelen, zoals groente, fruit, pasta en brood, zijn eenvoudig plasticvrij te verkrijgen. Zowel op de markt, bij de lokale boer als in de supermarkt. Het is een kwestie van opletten en een andere keuze maken in het schap: pakken in plaats van zakken.
Plasticvrij leven wordt lastig bij bewerkt voedsel, zoals chips en diepvriespizza. Dat zit bijna altijd in plastic. Wie kiest voor minder plastic, bant automatisch veel ongezonde producten uit het huishouden en heeft een gezondere leefstijl.
Geld besparen spreekt de meeste mensen aan en met plasticvrij leven gaat dat vanzelf. Veel in plastic verpakte producten blijken bij nader inzien niet echt nodig of zijn tweedehands, en dus plasticvrij en goedkoop, te verkrijgen. Wie inkopen doet op de markt en bij de lokale boer merkt dat dit euro’s scheelt.
De besparing loopt zeker op in gemeenten waar betaald moet worden voor de afvalinzameling. Plasticvrij leven scheelt afvalzakken, en dus geld. Groen afval kan in een wormenhotel worden gedaan. Bij ons staat er eentje in de tuin. De wormen eten alle groenafval op. Wat overblijft is gratis mest.
Wie kiest voor minder plastic, bant automatisch veel ongezonde producten uit het huishouden
De belangrijkste reden om te stoppen met plastic is toch wel dat plastic bijzonder slecht is voor het milieu. Plastic wordt van olie gemaakt en daarbij komt veel CO2 vrij. Minstens zo vervelend is dat plastic niet vergaat. Plastic dat in het milieu belandt, vergaat tot microplastics en is vervolgens terug te vinden in de voedselketen. Dit wordt door sommigen al het nieuwe asbest genoemd.
U gooit het plastic ongetwijfeld in de afvalbak. Misschien wel in een speciale verzamelbak voor plastic. Soms wordt dit plastic gerecycled, maar het merendeel wordt verbrand. Daarbij komt weer CO2 vrij. Minder plastic gebruiken is dus duurzaam.
Genoeg redenen om te stoppen met plastic. Radicaal stoppen met alle plastic is misschien een brug te ver. Plastic minderen is een mooie eerste stap. Bijvoorbeeld door in de vastentijd elke week één product te vervangen door een plasticvrij alternatief. Dit betekent toch al snel zo’n vijf, zes plasticvrije producten minder, oftewel een vuilniszak minder per maand.
Als iedereen dit doet is een plasticvrije en schone wereld een stapje dichterbij.
Anja Haga
Anja Haga
Anja is vaste columnist voor Het Goede Leven. Dit artikel is gepubliceerd op 27 januari 2021: https://www.hetgoedeleven.nl/artikelen/plasticvrije-vastentijd