Een boom planten kan bijna iedereen 1-12-2020

Natuurdocumentaires kijk ik eigenlijk nooit uit. Ook al geniet ik van de prachtige plaatjes en leerzame weetjes, ik zap weg op het moment dat de voice-over begint over temperatuurstijging en smeltende ijskappen. Daar word ik ongelukkig van. Laf natuurlijk, want met wegkijken komen we nergens.
Ik denk dat voor veel mensen klimaatverandering een te groot, abstract begrip is waar we ongemakkelijk van worden. Smeltende ijskappen zullen de meesten van ons nooit met eigen ogen zien, en over een halve eeuw een hogere zeespiegel is toch een beetje een ver-van-mijn-bed-show.
Gelukkig zijn er mensen zoals David Attenborough, die de prachtigste plekjes en dieren van deze aardbol laten zien. Zijn nieuwste film ‘A new life on our planet’ is niet alleen prachtig, maar ook een waarschuwing. Deze keer probeer ik niet weg te kijken maar zijn oproep ter harte te nemen.
Volgens Attenborough is met de toename van de menselijke bevolking het aantal diersoorten in rap tempo afgenomen. De mens kan zo niet langer doorgaan. Hij noemt ook een aantal belangrijke maatregelen die mensen zelf heel gemakkelijk kunnen nemen. Zoals het planten van bomen.
Dat moet toch lukken? Wie is er tenslotte tegen bomen? Bomen zijn niet alleen dé iconen van natuur, ze zijn goed voor de opslag van CO2, ze gaan opwarming van de aarde tegen, ze zorgen voor biodiversiteit en ze leveren ook nog eens mooie producten op. Wat wil een mens nog meer? Nou, meer bomen dus.
‘Den Haag’ is al druk met een landelijke bossenstrategie, de EO is met een bomenplancampagne gestart om Nederland groener te maken, Staatsbosbeheer wil 5000 hectare bos planten en onlangs waren de duizenden fruitbomen die telers niet kwijt konden in no time uitgedeeld. Mensen stonden er zelfs uren voor in de rij. Daar word ik dan weer blij van.
Ook ‘Brussel’ zet in op meer bomen. Drie miljard moeten er bij komen. Voordat dit gebeurt, gaat er nog heel wat gedebatteerd worden door politici, maar daar hoeven we natuurlijk niet op te wachten.
Als alle Europeanen zich net zo gaan gedragen als de fruitboom-minnende Nederlanders moet het lukken om binnen een paar jaar minimaal drie miljard extra bomen te planten. Mensen met een grote tuin planten er meerdere, mensen zonder tuin zetten een (fruit)boompje in een pot op het balkon, en iedereen kan doneren aan een van de vele bomenplantinitiatieven die er zijn.
Ga je bijvoorbeeld op reis met vliegtuig, auto of OV, dan kun je via Climate Stewards
eenvoudig de CO2 uitstoot van de reis berekenen en dit direct compenseren. Climate Stewards plant daarmee nieuwe bomen die CO2 uit de lucht opnemen.
Zelf een collecte organiseren kan natuurlijk ook. Dankzij de opbrengst van de collecte van de Christelijk Gereformeerde Kerk in Zwolle konden vrijwilligers van de christelijke natuurorganisatie A Rocha
onlangs een hardhout-ooibosje bij de uiterwaarden van de IJssel planten.
Wat alle bomenacties laten zien, is dat mensen graag iets positiefs doen. Dat stemt me hoopvol. Ik denk dat als iedereen binnen zijn of haar mogelijkheden een boompje bijdraagt, het ons gaat lukken om het mooie van ‘our planet’ te behouden. Mijn stadstuintje is maar klein, maar ik ga in ieder geval op zoek naar een plekje voor een nieuwe boom.
Anja Haga
Anja is vaste columnist voor Het Goede Leven: https://www.hetgoedeleven.nl/artikelen/een-boom-planten-kan-bijna-iedereen