Drie miljard bomen in de EU wordt een lastige zaak 2-9-2020

Nederlanders houden van bomen. Ze mogen niet gekapt worden en als er gratis perenbomen worden weggeven zijn we er als de kippen bij. Dat komt goed uit, want als het aan Eurocommissaris Frans Timmermans ligt krijgt Europa er de komende tien jaren 3 miljard bomen bij. Dit is onderdeel van de Green Deal. Bomen zijn immers goed voor ons, ze zorgen voor biodiversiteit en helpen in de strijd tegen klimaatverandering. De discussie in het Europees Parlement over de bomenstrategie gaat echter meer over landbouw en geld dan over natuur. Op deze manier komen de drie miljard bomen er niet. 

Naast de Green Deal en de discussie over de meerjarenbegroting loopt er nog een grote discussie in Brussel. Namelijk het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Het budget voor landbouw hangt af van de totale begroting en door het coronaherstelfonds blijft er minder geld over voor het GLB. En laat 'bosmanagement' nou juist voornamelijk gefinancierd worden door het GLB. 

Het is dan ook de landbouwcommissie in het Europees parlement die een voorstel (ontwerpresolutie) gemaakt heeft over de bossenstrategie. Hier wordt in deze periode over gedebatteerd in de commissie. De bedoeling is dat het voltallige parlement er zich in oktober over buigt. Het voorstel richt zich voor een groot deel op de agroforestry. Wageningen Universiteit definieert agroforestry als een teeltsysteem waarbij bomen worden gecombineerd met landbouw op hetzelfde perceel. Denk bijvoorbeeld aan voedselbossen en bosweides met vee. Centraal punt is dat de boer geld kan verdienen met bomen. Op zich niet vreemd dat naar boeren wordt gekeken, want zij bezitten veruit de meeste grond. Dus ja, als je ruimte zoekt voor 3 miljard bomen dan kan je niet om de boeren heen. 

De vraag is echter of het GLB de enige, en beste, route is naar biodiversiteit en klimaatherstel via bomen. Immers, wanneer financiële opbrengst het leitmotiv is zijn de bomen in tijden van minder opbrengst een kostenpost. En kostenposten, die moet je over het algemeen zo laag mogelijk houden.  

Boeren kunnen met agroforestry zeker een belangrijke rol spelen in het realiseren van drie miljard bomen. Maar even zo belangrijk is het behoud van de bossen en bomen die er al zijn. Door deze bossen te beschermen en waar mogelijk uit te breiden, kan de biodiversiteit die er al is behouden blijven en zelfs verbeterd worden. Deze bossen worden niet beheerd door boeren, maar door particulieren en natuurorganisaties. Zij krijgen geen geld vanuit het GLB. Willen de Europese Commissie en het Europees Parlement serieus werk maken van de bossenstrategie, dan zullen ze in de meerjarenbegroting, naast het GLB, geld moeten vrijmaken voor meer bomen in de EU. 

Anja Haga

Dit artikel is op 9-9-2020 gepubliceerd in het Friesch Dagblad
De EU zwijgt al tien jaar over de bescherming van godsdienst. Dat moet veranderen
9 augustus 2023
De EU belooft al 10 jaar godsdienst te beschermen, maar brengt hier niets over naar buiten. Als nieuw Europarlementariër wil ik me inzetten om dáár iets aan te doen. En ik wil dat de speciaal gezant die de godsdienst moet bevorderen een belangrijkere status krijgt.