De stress van klimaatkeuzes: begin maar met kleine dingen 27-7-2023

Stress! Een nieuwe warmtepomp en een elektrische auto, maar geen zonnepalen en niet meer vliegen. Het ene moet, het andere mag niet meer. Van de overheid of van onszelf. Juist wanneer je volop je steentje wilt bijdragen aan het klimaat kan je stress ervaren. Gelukkig zit het maken van goede klimaatkeuzes vaak in kleine dingen en dient het een hoger doel.
De mens is onderdeel van een prachtige schepping en heeft de opdracht om de rijkdom die de aarde biedt te gebruiken voor een goed leven. Dat betekent: een leven binnen de grenzen van onze planeet, en deze te bewaren, zodat ook volgende generaties zich kunnen blijven verwonderen over de prachtige diversiteit van Gods schepping. Niet omdat het moet, maar omdat we God liefhebben boven alles en de naaste als onszelf.
Vanuit dit geloof hebben mijn man en ik stappen gezet richting een duurzaam leven. Het huis is geïsoleerd, we leven plasticvrij en we eten lokale, biologische producten. Je zou denken dat nieuwe klimaatmaatregelen van de overheid welkom zijn, maar maar om eerlijk te zijn geven ze soms ook stress.
Den Haag en Brussel maken serieus werk van klimaatplannen zodat de Europese Unie klimaatneutraal is in 2050. Om dat doel te halen gaat er veel veranderen. Zo is vanaf 2026 de aanschaf van een warmtepomp verplicht als de cv-ketel aan vervanging toe is. Een goed idee, want zo komt Nederland van het gas af.
Beschermd stadsgezicht
Het blijkt dat monumenten uitgezonderd worden van de maatregelen, omdat dit vaak beschermde stadsgezichten zijn. Mijn man en ik wonen ook in een beschermd stadsgezicht, maar ons huis is geen monument. Niet weten wat de nieuwe regel voor ons betekent als de cv-ketel kapot gaat, geeft mij stress.
Een ander punt is de auto. Vanaf 2030 worden er alleen nog elektrische auto’s verkocht. Nu al kom je met een iets oudere diesel- of benzineauto de milieuzones van grote steden niet meer binnen. Ook onze auto niet, ondanks de dure blauwe (eigenlijk groene) diesel die we tanken. Inwisselen voor een elektrische auto is een optie, maar dan stijgt de elektriciteitsrekening nogal. Tenzij we natuurlijk zonnepanelen laten leggen. Maar helaas, dat mag niet van de gemeente. Want… beschermd stadsgezicht.
Ontmoedigd
Je zou er toch ontmoedigd van raken? Gelukkig schrijft het CBS dat de meerderheid van de Nederlanders bereid zich is in te zetten voor het klimaat. Stel je toch eens voor dat de meerderheid van de Nederlanders echt gaat stoppen met vliegen? Of dat de meeste Nederlanders alleen nog lokale seizoensgroenten eten, in plaats geïmporteerde tomaten in de winter? Als dan ook nog iedereen stopt met het gebruik van wegwerpplastic komt een klimaatneutraal Europa een heel stuk dichterbij.
Omdat een beter milieu bij onszelf begint hebben mijn man en ik nagedacht. We hebben besloten vaker met de trein te gaan reizen en in Nederland op vakantie te gaan. De elektrische auto moet nog maar even wachten. De thermostaat kan nog wel een graadje lager zolang de cv-ketel het nog doet. Ook is het nog geen 2026 en staat de zomer voor de deur. Kunnen we de stress nog even voor ons uitschuiven.
Anja is vaste columnist voor het blad 'Geandewei'. Dit is het gezamenlijke kerkblad voor Friese gemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland.
Bovenstaand artikel is verschenen in Geandewei nr. 13.